حوالی اذان ظهر بود که در دفترش حاضر شدیم، او برای سخنرانی به یکی از محلات قم دعوتشده بود. بعد از اندکی انتظار و در کمال خستگی به دفتر بازگشت، ولی در همان حال نیز به دلیلی قولی که پیشتر به ما داده بود، حاضر به مصاحبه شد. در ابتدای مصاحبه از شلوغی شهر پرسیدیم که او، خاطره جالبی را از آقای احمدینژاد نقل کرد و گفت: بعد از انتخابات روزی به صرف افطار مهمان رئیس جمهور وقت آقای احمدی نژاد بودیم که او از باب مزاح گفت: بچههای نیروگاه خوب بر اهالی سالاریه پیروز شدند.
وی پیرامون اموال مسئولان دولتی معتقد است که باید از ابتدای انقلاب تا حال، موردبررسی قرار بگیرد و مشخص شود که برخی آقایان ثروتها را از کجا آوردهاند. برای گفتگو به سراغ احمد امیرآبادی فراهانی، دبیر هیئترئیسه مجلس دهم و نماینده اول قم میرویم.
متن کامل مصاحبه به شرح زیر است:
دانشجو: آیا طرح «شفافیت هزینه کرد نمایندگان برای انتخابات»، میتواند مانع از ورود پولهای کثیف به عرصه انتخاباتی شود؟
من بااینکه در دوره قبل این قانون نبود، هزینه تبلیغاتیام را در شبکه قم اعلام کردم و این دوره نیز، از بقیه کاندیدا خواستم اعلام کنند، ولی تا الآن کسی اعلام نکرده است. در دیدهبان شفافیت، پیگیر موضوع عدالت هستم و یک مرامنامهای نیز تهیهکردهایم که همه کاندیداها اگر دوست داشته باشند، میتوانند در فضای مجازی آن را تائید و امضا کنند؛ در این سیستم راهاندازی شده، نمایندگان باید اولا اموال خود را قبل از نمایندگی اعلام و دوما هزینههای انتخاباتی را منتشر کنند و بگویند که از کجا میآورند.
دانشجو: برخی از نمایندگان، توصیهنامههای فراوانی به وزرا مینویسند، آیا به نظرتان باید آنها نیز شفاف باشند و در دسترس عموم قرار گیرد؟
اتکا مجلس در این طرح به مردم است که میتوانند به سازمانهای اطلاعاتی و دادستان زنگ بزنند و اعلام کنند که همسایه ما این مسئولیت را داشته ولی این مقدار اموالش زیاد شده است؛ بعد دادستان از فرد میخواهد که اموال خود را اعلام کند و بعد قانون مکلف است که اموال بستگان و حسابهای وی را از سازمان ثبت و سازمانهای دیگر بررسی کند؛ مجلس آینده نیز، باید از این اقدام رئیس قوه قضاییه حمایت کند تا ایشان بتواند به آنهایی که بیتالمال مسلمین تجاوز و دستاندازی کردهاند، برخورد قانونی انجام دهد.
دانشجو: برخی نمایندگان در صحن علنی مجلس در دفاع از موضوعی نطق میکنند، اما در بیرون از فضای مجلس، کاملاً مخالف آن صحبتهایی دارند؛ علت این رفتار و برخورد دوگانه چیست؟ و آیا با توجه به انتقادهایتان در چند سال گذشته علیه برجام، هنوز مخالف آن هستید؟
این نمایندگان به حزب باد معروف هستند و اگر رأی نمایندگان در مجلس شفاف باشد، این سوءاستفادهها صورت نمیگیرد. ۴ سال پیش همین موقع بود که من در مساجد قم علیه برجام حرف میزدم و خیلیها میگفتند نگو لاریجانی رغیب تو است، او از برجام تعریف میکند و رأی بیشتری کسب میکند
برجام در وضعیت نامناسبی قرار دارد و فاتحهاش خوانده شد؛ کشورهای اروپایی ارادهای ندارند و زیر نظر آمریکاییها هستند، چین و روسیه هم از اول مواضعشان روشن بود. چین، روسیه، اروپا و آمریکا به دنبال منافع خودشان هستند و ما نیز، باید دنبال منافع ملت ایران باشیم؛ اینقدر دلمان را خوش نکنیم که آمریکاییها میگویند پیشنهاد فلان دادند یا اروپاییها اینستکس راه انداختند، مشکلی از مشکلات ملت ایران حل نخواهد شد. این دولت علاقهمنداست که با آمریکا مذاکره کند و در این شکی نیست، خود رئیسجمهور هم مستقیماً نگوید، بعضی از مشاورین، در کنار گوشه به دنبال پیگیری این موضوع هستند، ولی نتیجه ندارد، چون آمریکاییها پایبند نیستند و نتیجه هم نمیگیرند.
دانشجو: برخی منابع آگاه نقل کردند که آقای روحانی گفته بودند که اگر بودجه ۹۹ تصویب نشود، از دولت استعفا میدهند، آیا این موضوع واقعیت دارد؟
بودجه در تلفیق امکان داشت که رأی نیاورد و در نوبت سوم که ۲۰ دقیقه آخر طبق آییننامه دولت برای دفاع از بودجه بود، فردی آمد و یک سری مطالبی از سفر روحانی به ژاپن و دیدار آبه با رئیسجمهور و بعد بحث مذاکره با آمریکا مطرح کرد، با زبان تقریباً تهدید گونه با کمیسیون صحبت کرد که اگر این بودجه تصویب نشود، رئیسجمهور فلان کار را میکند. حتی مطرح شد که روحانی دنبال مذاکره است تا اگر نتیجه نداد استعفا بدهد؛ قرار بود این مسائل بیرون نیاید، حتی همه کارمندان کمیسیون را بیرون کردند و ما نمایندگان فقط در جلسه حضور داشتیم.
رئیسجمهور گفت که مجلس آینده نوش جانتان و من هم گفتم که همین مجلس فعلی، نوش جان شما باشد؛ مجلس فعلی طرفدار دولت است و یکی از دلایلی که این مجلس منفعل عمل کرد و محکم به میدان نیامد، همین جانبداری بود. اکثریت مجلس تقریباً در اختیار دولت بود؛ دولت، طرح و لوایح مدنظر خود را آورد و به تصویب میرساند و بعضاً به ضرر مردم بود.
اصلاحطلبان معمولاً در طول ادوار گذشته نیز، همینطور اعتراض کردهاند و حرفشان منطقی نبود و توجه نشد. شورای نگهبان باید به قانون عمل کند، اصلاحطلب و اصولگرا هم فرقی ندارد. بر اساس قوانین و مقرراتی رد صلاحیت کردند و در همین دوره از انتخابات برخی اسناد بردند و دوباره تائید شدند مثلاً به حکمی محکومشده بودند با بردن تبرئه خود، تائید شدند.
دانشجو: به نظرتان طرح «جامع انتخابات» میتوانست از حجم ثبتنامیهای مجلس بکاهد؟
شورای نگهبان باید به وظیفه خود عمل کند و به سروصداها توجهی نکند. ما مشکل قانون انتخاباتی داریم و در این دوره مجلس بارها پیگیری کردیم که طرح جامع انتخابات تصویب شود. دولت چند بار گفت: طرح را میآورم و پشت گوش انداخت. طرح استانی شدن انتخابات بود که به خاطر اینکه خلاف قانون اساسی شناخته شد، رد شد. امسال شورای نگهبان با گرفتاری روبهرو شد و بالاخره شورای نگهبان باید رد صلاحیت تعدادی زیادی از ثبتنامیها را رسیدگی کند. شورای نگهبان برای رد یا تائید باید به حجت شرعی برسند ازاینجهت به نظر میرسد که باید ابتدا قانون انتخابات درست شود. نحوه ثبتنام انتخاب شوندگان باید تغییر کند و هر کس از راه میرسد، نباید ثبتنام کند.
دانشجو: برخی جریانهای سیاسی بحث تحریم انتخابات را مطرح میکنند، حضور مردم در انتخابات آینده را چگونه ارزیابی میکنید؟
دانشجو: چرا روند افزایش قیمت خودرو متوقف نمیشود و مجلس نیز نظارتی به شرکتهای خودروساز ندارد؟ و آیا از وزیر صمت سؤالاتی پیرامون این موضوع پرسیده شده است؟
دانشجو: آیا مالیات بر خانهها و خودروهای لوکس، توانسته عدالت اجتماعی را محقق کند؟
اولاً کارمندان تا یک سقفی از مالیات معاف هستند و از حدود معین بالاتر، ده درصد است که چیزی نمیشود البته برای کارمند، این پول زیاد است ولی در کل باید قانون مالیات بر خودروهای لوکس را از یک جایی آغاز میکردیم که آنجا مالیات بر کل سرمایه است. مثلاً دو دهم درصد نسبت به قیمت یک آپارتمان خیلی میشود.
نظرات شما عزیزان: