غیبت کار ناتوانها
الغیبه جهد العاجز.
ح/ 461
ترجمه: غیبت کردن، آخرین تلاش آدم ناتوان است.
شرح: غیبت کردن، یعنى پشت سر کسى سخن گفتن، و بدگویى کردن، و براى او عیب و ایراد شمردن. و این، از زشتترین و ناپسندترین عیبهایى است که بعضى از افراد، دچار آن هستند.
کسى که غیبت مىکند، بدون شک آدم ناتوان و بىجراتى است. زیرا همینکه مىنشیند و پشت سر دیگران بدگویى مىکند، نشان مىدهد که جرات ندارد با آن افراد روبرو شود، و حرف خود را، پیش روى آنها بر زبان آورد. و چون در خود، قدرت و جرات روبرو شدن با آن افراد را نمىبیند، آخرین تلاشى که مىتواند بکار ببرد، این است که بوسیلهى بدگوئى کردن در پشت سر، انتقام خود را از آنها بگیرد و باصطلاح دل خود را خنک کند.
حال آن که یک مسلمان مومن واقعى، اگر نسبت به کسى
ایراد و انتقادى داشته باشد، باید بر اساس جرات انسانى و اخلاق اسلامى، رو در روى آن شخص، ایراد و انتقاد خود را بر زبان آورد، و بدون ترس و واهمه، او را امر به معروف و نهى از منکر کند.
اگر هم ایراد و انتقادش درست نباشد، و فقط از حسادت و تنگ نظرى سرچشمه گرفته باشد، هرگز نباید پشت سر کسى که از او شایستهتر بوده و به پیشرفت و ترقى رسیده است، بدگویى کند و خود را در جامعه، رسوا و بی اعتبار سازد.
ایمان و راستگویى
الایمان ان توثر الصدق حیث یضرک على الکذب حیث ینفعک.
ح/ 458
ترجمه: نشانهى ایمان، آن است که: راستگویى را، اگر چه به تو زیان برساند، بر دروغگویى، اگر چه به تو سود برساند، مقدم بدارى.
شرح: مسلمان مومن واقعى، یعنى کسى که داراى ایمان محکم و راستین است، نشانههائى دارد، که بوسیلهى آنها، مىتوان او را، از افراد بىایمان یا سست ایمان، بازشناسى کرد.
یکى از این نشانهها، آن است که: شخص مومن، سود واقعى را در اطاعت از دستورات خدا، زیان واقعى را، در اطاعت نکردن از دستورات خدا مىداند. از آنجا که خداوند به ما دستور داده است که همیشه راست بگوئیم و از دروغگوئى پرهیز کنیم، مسلمان با ایمان نیز، هرگز حاضر نمىشود بر خلاف این دستور رفتار کند. تا جایى که حتى اگر زمانى، راست گفتن به زیانش باشد و دروغ گفتن به او سود برساند، از سود دروغ گفتن چشممىپوشد، و زیان راست گفتن را به جان مىپذیرد، و لب به دروغگویى باز نمىکند. زیرا مومن، سود و زیان واقعى را نزد خدا می داند و بس.
بنیاد نهج البلاغه هیات تحریریه
برگرفته شده از پایگاه تخصصی نهج البلاغه (nahjolbalaghe.blog.ir )
نظرات شما عزیزان: